Kulturell medvetenhet i förskolan


Iran

Iran, tidigare känt som Persien, har en fascinerande historia som en av världens äldsta civilisationer. Beläget i Västra Asien, gränsar Iran till flera länder och hav.


Teheran är huvudstaden och landet har en befolkning på omkring 89,8 miljoner människor (2024).


Under historiens gång har Iran varit en betydande stormakt, inklusive under Achaemenidernas och Sasanidernas imperier. Efter revolutionen 1979 blev landet en islamisk republik som styrs av en kombination av religiösa ledare och en folkvald president.


Politiskt baseras systemet på sharia-lagar, vilket ger religiösa domstolar stor auktoritet.


Iran har en rik kultur med betydande bidrag inom litteratur, musik och konst.

Sociala normer och etikett

Respekt och hövlighet spelar en central roll i iranska sociala interaktioner. En vanlig hälsning är "Salam" vilket betyder "fred". När människor möts är det passande med en handskakning, dock undviker män oftast att sträcka ut handen till kvinnor om det inte är kvinnan som tar initiativet.


Iran har haft strikta regler för klädsel och beteende sedan den islamiska revolutionen 1979. Dessa regler innebär att män och kvinnor bör undvika nära fysisk kontakt, samt att kvinnor bör täcka sina huvuden och bära löst sittande kläder. Västerländska frisyrer för män och vissa typer av kläder för kvinnor är förbjudna.


Familjen är en central institution i Iran där respekt för äldre och auktoriteter är av stor vikt. Det är vanligt att familjer samlas för måltider och firar speciella högtider.


Iran har fått kritik för sina kränkningar av mänskliga rättigheter, särskilt när det gäller diskriminering av kvinnor och religiösa minoriteter. Kvinnors rättigheter är bristfälliga och homosexuella handlingar är kriminaliserade.


Traditionellt sett är iranierna medvetna om klasskillnader, och efter revolutionen förändrades sammansättningen av över- och medelklassen. Många från det tidigare ledande skiktet eller den värdefulla medelklassen lämnade landet eller avrättades.

Mat

Det iranska köket är berömt för sina rika smaker, doftande kryddor och vackra presentationer. Här är en sammanfattning av några av de mest kända rätterna och ingredienserna:


Chelo Kebab: En av Irans nationella rätter bestående av grillat kött (vanligtvis lamm eller kyckling) serverat med saffransris, grillade tomater och ibland en rå äggula.


Fesenjan: En smakrik gryta gjord på kyckling eller anka i en sås av granatäppelmelass och malda valnötter. Ofta serveras med ris.


Gormeh Sabzi: En örtig gryta med lamm eller nötkött, bönor och örter som persilja, purjolök och koriander, vanligtvis serverad med ris.


Tahchin: En ugnsbakad risrätt med saffran, yoghurt, ägg och antingen kyckling, lamm eller grönsaker. En krispig botten bildas, kallad "tahdig".


Zereshk Polo: Saffransris med berberis, ofta serverad med kyckling. Berberisen bidrar med en syrlig smak som balanserar det söta och kryddiga.


Baklava: Filodeg fylld med nötter och dränkt i sirap.


Faloodeh: Persisk sorbet med risnudlar, rosenvatten och lime.


Saffransglass (Bastani Sonnati): Traditionell glasstyp smaksatt med saffran, rosenvatten och ibland pistagenötter.


Måltider i Iran är ofta familjära och baseras på gemenskap.


Te är en viktig del av iransk kultur som oftast serveras starkt och svart med socker eller dadlar efter måltider.


Iransk mat är mer än näring, den utgör en central del av den sociala och kulturella upplevelsen i Iran.


Äta gris i iran

I Iran, som är en islamisk republik, är konsumtionen av fläskkött strikt förbjuden enligt islamiska lagar. Islam, som den huvudsakliga religionen i Iran, anser att griskött är "haram," vilket betyder otillåtet eller förbjudet. Detta gäller inte bara för muslimska iranier utan är en generell lag som följs i hela landet.



Religion

Islam

Majoriteten av iranierna är shiamuslimer, vilket utgör cirka 90-95% av befolkningen. Inom shiamuslimsk tolkning betonas martyrskapet av profeten Muhammeds familj, 


En mindre del av Irans befolkning, ungefär 5-10%, tillhör sunnimuslimsk sekt. De flesta sunnimuslimer i Iran utgörs av etniska minoriteter som kurderna och balucherna.


Baha'i

Baha'i-tron representerar den största icke-muslimska religiösa minoriteten i Iran. Trots att Baha'ier betonar enhet och fred, möter de omfattande förföljelse och diskriminering.


Kristendom

De kristna i Iran är främst medlemmar i den armeniska apostoliska kyrkan, assyriska kyrkan och olika protestantiska samfund. Trots att de utgör endast cirka 0,2% av befolkningen har de en betydande historia i regionen.


Judendom

Iran har ett av de äldsta judiska samhällena i världen med rötter från den babyloniska fångenskapen. Trots att antalet judar i Iran har minskat, finns det fortfarande en närvaro framför allt i Teheran och Esfahan.


Zoroastrianism

Innan islam var zoroastrianism den dominerande religionen i Persien. Trots att de är få har zoroastrianer fortfarande anhängare i Iran och religionen är en av världens äldsta monoteistiska religioner.




Viktiga högtider

Iran har en rik kulturell och religiös tradition med högtider och festivaler som är betydelsefulla för landets invånare. Dessa traditioner speglar det djupa kulturella arvet i Iran och skapar en stark gemenskapssammanhållning.


Nowruz (Persiskt Nyår) är en av de mest betydelsefulla högtiderna i Iran. Det är det persiska nyåret och firas vid vårdagjämningen, vanligtvis den 21 mars. Nowruz markerar inte bara början på det iranska kalenderåret utan symboliserar också förnyelse och hopp.


Ramadan och Eid al-Fitr är viktiga religiösa högtider för muslimer i Iran. Ramadan är den nionde månaden i den islamiska kalendern och hedrar den tid då Koranen, islams heliga skrift, först uppenbarades för profeten Muhammed. Det är en tid för andlig reflektion, förbättrad tillbedjan och ökad hängivenhet till Gud.


Fasta (Sawm)

Under Ramadan avstår muslimer från mat, dryck, rökning och sexuella relationer från gryning till solnedgång. Denna fasta, känd som Sawm, är en av de fem pelarna inom islam, vilket är grundläggande handlingar som varje muslim förväntas följa. Fastan syftar till att öka självkontroll och medvetenhet om de mindre lyckligt lottade.


Dagliga Rutiner

Muslimer börjar dagen med en förtida måltid innan gryningen som kallas Suhoor. När solen går ner bryter de fastan med en måltid som kallas Iftar, vilket ofta börjar med att äta dadlar och dricka vatten, följt av en full måltid. Många samlas med familj och vänner under denna tid för att dela måltiden.


Ramadan avslutas med Eid al-Fitr, en av de viktigaste högtiderna inom islam. Den firas med böner, festmåltider och att ge gåvor och pengar till de behövande. Det är en tid av glädje och gemenskap, där familjer och vänner samlas för att fira avslutningen på fastan.


Ashura är en högtid inom shiaislam som hedrar minnet av Imam Husayn och betecknar en tid för sorg och reflektion för många iranier. Processioner och teaterspel är vanliga under denna högtid.


Yalda är firandet av vintersolståndet, där människor samlas för att läsa poesi, äta speciella frukter och spendera en natt i gemenskap för att välkomna ljuset.


Chaharshanbe Suri är en eld-festival som hålls i slutet av det iranska kalenderåret. Traditionen med att hoppa över eldar symboliserar reningsprocessen och önskan om hälsa och lycka.


Mehregan är en höstfestival som hyllar Mithra, guden av ljus och vänskap. Under denna festival tackar människor för skörden och njuter av gemensamma måltider.


Ghorban (Eid al-Adha) är en islamsk högtid som firas till minne av profeten Abrahams villighet att offra sin son. Dagen präglas av böner och offerhandlingar, där köttet delas med familj, vänner och behövande.


Dessa högtider och festivaler representerar viktiga delar av Irans kulturella och religiösa identitet och skapar en stark samhörighet bland dess invånare.

Referenser


Culture smart Iran! av Stuart Williams

unsplash